Sou a: Inici / Notícies / Quadern de camp - Setmana 19

Quadern de camp - Setmana 19

S'ha acabat el Bròquil vol compartir amb vosaltres el nostre dia a dia a l'hort, explicant-vos curiositats i apropant-vos les fases de cultiu d'allò que trobareu a les vostres cistelles ecològiques de fruita i verdura.

Seguim eliminant cultius d'hivern i plantant els d'estiu. Amb aquesta calor que fa, hom diria que ja anem tard, però no (si bé sempre voldríem avançar-nos i tenir tomàquets i pebrots abans que ningú)!

 

Aquesta setmana, a part de plantar els enciams i sembrar els raves de cada setmana, hem omplert les malles d'albergínia (la varietat negra llarga), i una línia de pebrot verd italià. També hem plantat mizuna, rúcula, api, i julivert i alfàbrega entres tomaqueres i pebrots, doncs fan una bona associació entre ells. Hem ruixat amb una mica d'oli de crisantem els bròculis (degut a que començaven a criar massa pugó), i hem podat i lligat les tomaqueres

 

Els dies de sol que hem tingut i tindrem, fan que les plantes es desenvolupin òptimament. El terme "plantes" inclou als cultius i a les males herbes, amb qui competeixen per l'aigua, nutrients i llum solar. Així que abans que neixin males herbes (ortigues, verdolaga, fumària i ) ruixem els cultius amb un vigoritzant que produïm nosaltres mateixos: el purí d'ortigues.

 

Les ortigues solen aparèixer en sòls ben drenats i rics en nitrògen (el principal element del que es nodreixen les plantes, amb permís del fòsfor i el potassi). La tardor passada vam femar el camp amb fems i l'explosió d'ortigues va ser immediata.El seu nom científic és el d'Urtica urens, i té la coneguda característica de ser urticant, és a dir, que té uns pèls (tricomes) molt fins carregats d'una substància que en entrar en contacte amb la pell, escou i provoca unes petites ampolles a la pell.

 

 

Aleshores, un cop les arrenquem o les tallem, el que fem és separar-les de les altres males herbes, i les pesem(podem tallar i treure les arrels, però creiem que és una pèrdua de temps). Sabent els quilos d'ortiga que tenim, sabrem els litres d'aigua que necessitarem (i els litres aproximats de purí que obtindrem).

 

La relació ortiga/aigua és de 1/10 (10 litres d'aigua per cada kg d'ortiga). Dins les nostres caixes grans acostumen a caber-hi uns 7kg d'ortiga fresca, que avoquem dins uns barrils de 100 litres, i els omplim amb 70 litres d'aigua.

 

Ja hem fet el més complicat, si s'en pot dir complicat. Ara només caldrà remenar-ho cada dos dies per assegurar-nos que fermenta adequadament (hem de veure una fina capa d'escuma a la superfície) i al cap de 14-21 dies ja estarà a punt per fer-lo servir! Ull si tenim veïns a prop, doncs el purí put bastant, així que el millor serà fer el purí en algun lloc apartat.

 

I com es fa servir? Doncs tenim dues opcions: pulveritzant-lo sobre les plantes, o barrejant-lo amb l'aigua de reg. Si el volem per pulveritzar, anirà genial per espantar els pugons a qui no els agradarà el sabor. En ambdós casos, la relació purí/aigua és de 1/10.

 

Fins la propera!

Identificació


Heu oblidat la contrasenya?
Alta d'usuari
 
 

Cistelles ecològiques Barcelona, Vallès i Maresme - Agricultura ecològica - Cistelles de proximitat Maresme